Stad Torgau

Geschiedenis:

Torgau:

De stad Torgau wordt voor het eerst vermeld in een oorkonde van 5 juni 973 van keizer Otto II.
Op de westoever van de Elbe, op een rotsplateau boden een kruising van handelswegen gunstige omstandigheden om een stad te stichten.

De naam Torgau kan afgeleid zijn van het slavische “torgowe”, dat handelsplaats betekent. In de huidige binnenstad bevinden zich nog vele gebouwen uit de renaissance tijd. Torgau was sinds 1456 residentie van de Saksische Keurvorsten. Het slot Hartenfels dateert uit midden 16e eeuw.

Belangrijke personen uit die tijd zoals Martin Luther, Johann Walter, Lucas Cranach en Heinrich Schütz hebben een gedeelte van hun leven in Torgau doorgebracht. Na de oorlog tussen Keurvorst Johann Friedrich en Keizer Karel V verloor Torgau aan betekenis.
In de 17e en 18e eeuw richtten oorlogen, epidemieen en overstromingen grote verwoestingen aan. Bevolking en economie verzwakten.

 

 

 

 

 

Napoleon maakt in 1811 Torgau tot een militaire vestingstad. In 1889 werd de vesting opgeheven en kon in Torgau fabrieken gebouwd worden.
In 1945 ontmoetten de eerste Russische en Amerikaanse militairen elkaar op de brug over de Elbe bij Torgau.

 

 

 

De huidige stad Torgau:

Een duizendjarig oude stad in renaissance stijl met een prachtig marktplein, raadhuis en oude gerestaureerde gebouwen. Het slot Hartenfels met de slotkapel en beren in de slotgracht zijn beslist een bezoek waard. De stad is per autosnelweg naar Leipzig (Zuidelijke route) of Berlijn (Noordelijke route) goed te bereiken. Wel moet men het laatste gedeelte over een provinciale weg rijden. Verder kan men ook de stad per spoor of over water (de Elbe) bereiken. Het landschap is veelzijdig, weilanden, akkerbouw, bossen en heidevelden. Er zijn vele mooie wandeltochten, fietstochten en autoritten in de omgeving te maken. Steden als Dresden, Leipzig en Berlijn zijn binnen bereik. De stad heeft goede hotelfaciliteiten, eetgelegenheden, cafe’s en Torgauer bier. Daarnaast kan men ook gebruik maken van de rustig aan een meer gelegen stadscamping.


De volgende sites kan men bezoeken voor verdere informatie:
www.torgau.de
www.landkreis-torgau-oschatz.de
www.tic-torgau.de
www.museum-torgau.de

 

Hieronder nog enkele mooie plaatjes uit Torgau:
{AG}diaconaat/torgauwerkgroep/fotos-stad{/AG}

 

Inlogformulier