Protocol: Zingen in de kerk

Protocol: Zingen in de kerk

Sinds 1 juli is ook zang als onderdeel van de kerkdienst weer toegestaan, mits de RIVM-richtlijnen worden opgevolgd. De Protestantse Kerk Nederland heeft hiervoor ook richtlijnen afgegeven, die u hier kunt nalezen. We hebben de afgelopen weken als kerkenraad afgewogen of zingen in ons kerkgebouw verantwoord is of niet.

Dat hangt af van het aantal bezoekers dat in een van de risicogroepen, bijvoorbeeld ‘kwetsbare ouderen’, valt. En van de grootte van ons kerkgebouw en de vooral mogelijkheden dit goed te kunnen ventileren. Met name het tweede punt hebben we onderzocht. Hiervoor is een risicotaxatie meting uitgevoerd. Want naast de ‘anderhalvemeter’ regel is goede ventilatie essentieel voor het tegengaan van de verspreiding van COVID-19, op basis van transmissie van het coronavirus (SARS-CoV-2) via aerosolen. Deze risicometing is positief voor ons kerkgebouw uitgevallen. Het betekent dat het verantwoord lijkt om ongeveer 20 minuten per kerkdienst kunnen zingen met maximaal 80 personen. U kunt hier meer informatie vinden over de ventilatiemeting.

We hebben er in het moderamen en met alle kerkenraadsleden uitgebreid over gesproken. Uiteindelijk is in stemming besloten dat wij weer gaan zingen in de kerk, met ingang van aanstaande zondag. Het besluit is niet unaniem ondersteund, een aantal kerkenraadsleden had zijn bedenkingen en terughoudendheid, dat moet er ook bij gezegd worden. Echter de meerderheid was ervoor en daarom is het besluit aangenomen.

Het betekent wel dat wij de richtlijnen van de Overheid en het RIVM nauwlettend volgen. Het kan ook betekenen dat we in de toekomst het besluit om weer te zingen moeten aanpassen. We weten het natuurlijk niet wat corona ons aan maatregelen gaat brengen. In ieder geval wil de kerkenraad u meegeven dat ons alles aangelegen is om onze keuzes te kunnen motiver en en verantwoorden, zodat een ieder zich prettig en veilig voelt in de kerk.

 

Inlogformulier